Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Κλιματική αλλαγή : Η συζήτηση αρχίζει να θερμαίνεται...


Το να αμφισβητείς σήμερα τη θεωρία πως η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι τόσο ταμπού στο Δυτικό Κόσμο όσο και το να υπερασπίζεις την παιδεραστία! Και όμως λίγες εβδομάδες πριν τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το κυρίαρχο consensus φαίνεται να κλονίζεται. Και η αιτία είναι πως πολύ απλά , τα τελευταία χρόνια, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει σταματήσει ! Και αν παλαιότερα , οι σκεπτικιστές της παγκόσμιας υπερθέρμανσης έβρισκαν βήμα μόνο σε κάποια έντυπα της αμερικάνικης Δεξιάς, τον τελευταίο καιρό οι απόψεις τους φιλοξενούνται ακόμη και στα mainstream Μ.Μ.Ε.

Τις ίδιες ημέρες, όπου στην Αυστρία σημειώθηκε η πιο πρόωρη χιονόπτωση στην ιστορία της χώρας, και σε πολλές περιοχές των Η.Π.Α. η θερμοκρασία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών για το μήνα Οκτώβριο, ο ανταποκριτής του BBC για κλιματολογικά θέματα Paul Hudson δημοσίευσε ένα άρθρο στην ιστοσελίδα του οργανισμού, με τον προκλητικό τίτλο «Τι απέγινε η παγκόσμια υπερθέρμανση ;” . O Hudson γράφει πως η πιο ζεστή χρονιά δεν είναι το 2007 ή το 2008, όπως οι πιο πολλοί νομίζουμε, αλλά το 1998! Τα τελευταία 11 χρόνια η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας έχει σταματήσει , μια εξέλιξη που δεν είχαν προβλέψει οι ειδικοί και τα μοντέλα των υπολογιστών. Και αυτό σε μια περίοδο που οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται. Όπως συνεχίζει το άρθρο, για αρκετούς επιστήμονες, η παγκόσμια θερμοκρασία καθορίζεται από φυσικούς κύκλους, τους οποίους δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Η επιρροή του ανθρώπου στο παγκόσμιο κλίμα , ακόμη και αν δεχτούμε ότι υπάρχει, είναι αμελητέα . Για τον Piers Corbyn από την Weatheraction, μια εταιρία που ειδικεύεται στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις θερμοκρασιών, η ηλιακή δραστηριότητα είναι ο κυριότερος λόγος αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας . Μάλιστα σκοπεύει να παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν τη θεωρεία του σε σχετικό συνέδριο στο Λονδίνο στο τέλος του μήνα . Ο καθηγητής Don Easterbrook από το Western Washington University, υποστηρίζει πως η θερμοκρασία των ωκεανών επηρεάζει καθοριστικά την παγκόσμια θερμοκρασία. Κατά τη θερμή περίοδο των δεκαετιών του 1980 και 1990 η θερμοκρασία των ωκεανών ήταν μεγαλύτερη του μέσου όρου. Τα τελευταία χρόνια που οι ωκεανοί ψυχραίνονται πάλι, πέφτει και η παγκόσμια θερμοκρασία . Οι εκπρόσωποι της άποψης πως ο άνθρωπος ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή αναγνωρίζουν το γεγονός πως η θερμοκρασία δεν αυξάνεται πια αλλά προβλέπουν πως κάτι τέτοιο είναι προσωρινό . Από το 2010 , υποστηρίζουν, η παγκόσμια θερμοκρασία θα ξεπεράσει τα επίπεδα ρεκόρ του 1998. Μένει να δούμε αν οι προβλέψεις τους αυτή τη φορά θα επιβεβαιωθούν …

Τα τελευταία χρόνια, αυτοί που προβλέπουν έναν οικολογικό Αρμαγεδώνα, λόγω της αύξησης στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μονοπωλούν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Η θεωρία τους για την παγκόσμια υπερθέρμανση προβάλλεται όχι απλά σαν μια ακόμη θεωρία, αλλά σαν η μοναδική αλήθεια. Όσοι τολμούν να αμφισβητήσουν την ορθοδοξία είναι , όπως έγραψε και ο πολύς Πολ Κρούγκμαν, "ένοχοι προδοσίας απέναντι στον πλανήτη" και πράκτορες των μεγάλων βιομηχανιών που θέλουν να συνεχίσουν να μολύνουν ανενόχλητες. Αλλά ακόμη και αν δεχτούμε πως πίσω από τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής κρύβονται συγκεκριμένα συμφέροντα, απ’ ότι φαίνεται, πίσω από την πλευρά των μονίμως κινδυνολογούντων , βρίσκεται ένα πολύ πιο ισχυρό πλέγμα συμφερόντων : κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν την κλιματική αλλαγή σαν δικαιολογία για υψηλότερη φορολογία και προστατευτισμό, εταιρίες που στηρίζουν τα κέρδη τους στα κρατικά κονδύλια της περίφημης «πράσινης οικονομίας» , Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις , όπως η Greenpeace, που εξασφαλίζουν χρηματοδότηση βασιζόμενες στις οικολογικές ανησυχίες του πληθυσμού , δημόσιοι υπάλληλοι που μόνο έτσι δικαιολογούν τους μισθούς τους, ΜΜΕ που χρειάζονται τρομακτικές ειδήσεις για να τραβήξουν την προσοχή του κοινού.

Σήμερα όμως μετά από μια δεκαετία σταθεροποίησης των θερμοκρασιών οι απόψεις των αμφισβητιών της οικο-ορθοδοξίας φαίνεται να βγαίνουν από το περιθώριο. Ίσως λοιπόν για πρώτη φορά δούμε να διεξάγεται ένας πραγματικός διάλογος για την κλιματική αλλαγή , όπου τα επιστημονικά δεδομένα θα έχουν τον πρώτο λόγο, και όχι οι ιδεοληψίες και η τρομολαγνεία . Όπως τελειώνει και το άρθρο του, ο Paul Hudson για το BBC , η συζήτηση μόλις τώρα έχει αρχίσει να…θερμαίνεται!

[ Δημοσιεύτηκε στη "Metropolis Weekend", 23-25 Οκτωβρίου 2009 ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου